Kovid 19 adı verilen, ülkemiz ve bütün dünya halklarını etkileyen bir imtihan sürecinden geçiyoruz. Bu musibet, Hz. Nuh (as), Hz. Lut (as)'ın kavimlerinin başına gelen musibet gibi kendilerine tanınan tebliğ sürecini değerlendirmeyip hakettikleri cezayla karşılaşmasına benzer bir sonuç değildir. Bundan sonra ki safhada da böyle kalmasını temenni ediyorum. Rabbim bu imtihanı millet/devlet ve ümmet olarak salimen geçenlerden eylesin. Zira imtihan şekli daha çok umumi bir vasıf taşıyor. Münferit olarak maddi ve manevi zararlarına karşı vazifemizi yerine getirerek şahsımızı koruruz lakin umum dikkat etmedikçe tamamen musibetten kurtulamayız.
Müslümanların kalbi mesabesinde olan camilerimiz de birlikte ibadet edemedik. Cuma namazımızı ikame etmekten mahrum kaldık. Daha ötesi Rabbimizim “Beytim” diye taltif ettiği, bizlerin kıblesi olan Kâbe-i muazzamada tavaf durduruldu. Bu musibetin nedenlerinden biri de, bir olmamız gereken camilerimizde vahdeti sağlayamamamız olabilir mi? Hanelerinize dönün, düşünün, taşının ve ondan sonra bütün benliğinizle beraber Evime gelin dedi adeta Rabbimiz bizlere!
Kovid 19, camilerimizin ne büyük bir nimet olduğunu müşahede etmemize vesile olurken diğer taraftan da hayatımızdan ne kadar çok uzaklaştırdığımızı görmemize sebep oldu.
Camilerimizde;
* Teşkilatlanma yokmuş münferit kişiler varmış.
* Cemaat yokmuş kalabalık varmış.
* İhtiyaç sahipleri için aş evi yokmuş ticarethaneler varmış.
* İlim, irfan, hikmet yokmuş namazgah varmış.
* Çocuk, genç yokmuş yaşlılarımız varmış….
Bu bağlamda müstesna camilerimiz yok muydu? Tabi ki vardı. Lakin istisna olarak kaldılar.
Gençlerimiz, cami hizmetlerinin muharrik kuvvetidir. Normalleşme sürecine girdiğimizde camilerimizi İslam medeniyetinde sahip olduğu mefkûreye kavuşturabilmek için atılması gereken ilk adımlardan biri gençlerimize camilerde yer açabilmektir. Bunun için yapılması gerekenleri kısaca üç başlık içerisinde belirteceğim.
1. Teşkilatlanma
Yaşları 20 ile 28 arasında olan gençlerden diğer gençlere rol model olabilecek 7, 9 veya 11 kişiden oluşacak Gençlik Komisyonu oluşturulmalıdır. Bu komisyonun altında;
* Gençlik Kulübü ve Çocuk Kulübü adıyla alt birimler vücuda getirilmelidir.
* Cami çevresinde bulunan Ortaokul ve Lise seviyesindeki okullarda “Cami Sınıf Temsilcileri” belirlenmeli bunlar da okul başkanı ve yardımcılarını seçmelidir.
2. Fiziki İmkânlar
Camilerin müştemilatında “Gençlik Merkezi” oluşturulmalıdır. Gençlik merkezinde; derslerini yapabilecek, kitap okuyabilecek, sosyal, kültürel ve sportif aktiviteler yaparak kaliteli vakit geçirecek alanlar bina edilmelidir.
3. Faaliyetler
* Eğitim: gençlere yönelik sohbet, Kur’an-ı Kerim ve İslami ilimler alanında planlı, düzenli dersler yapılmalıdır.
* Sosyal-Kültürel ve Spor: Gezi, okçuluk, izcilik, güreş ve kişisel gelişim vb. alanlarda faaliyetler yürütülmelidir.
Gençlerimize yönelik cami merkezli bu minvalde atılacak adımlar her yaş ve seviyedeki gruplara camiden yapılacak gerek eğitim gerekse sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerde muharrik kuvvet olacaktır. Diğer taraftan camilerimizi, mefkûresine kavuşturma hususunda stratejik bir hamle olacaktır. Rabbim mabetlerimize karşı mensubiyetimizi, mesuliyetimizi yerine getirmeyi nasip eylesin..