Ekleme
Tarihi: 02 Ocak 2013 - Çarşamba
Yaz ayında gündemden düşmeyen tartışmalara sebebiyet veren Ayder’e girişte kapıdan Çamlıhemşin Belediyesi tarafından alınan ücret, kış ayında gündemden düştü. Benim bu konu hakkında merak ettiğimiz hususlar var. Ayder neden hep olumsuzluklarla anılıyor. Yaz ayında yine tartışmalara neden oldu. Şöyle ki; Rize Valisi Nurullah Çakır turizm merkezi Ayder’e uğruyor. Ayder in geleceği ile ilgili plan ve programların yapılacağı toplantıya kimsenin ilgi göstermediğini görünce; Bu ne biçim kılavuzluk ya! Yandık biz, eğer bunlarla yola çıkacak olursak demek ki ortada adam bulamayacağız. Diyen Çakır,toplantıyaalan kılavuzu olarak görev alan 44 kişiden, sadece birkaçının katılmasına tepkisini bu şekilde açıklayarak gösterdi. Vekilimiz Bayraktar’da “Yani, alan kılavuzluğu tanıtım toplantısında buradaki arkadaşların maksimum seviyede katılımını sağlamak lazımdı” diyerek aynı şekilde tepkisini dile getirdi.
Ayder üzerinde oynan oyunlar bir türlü bitmiyor. Bu yörenin gelişmesin i istemiyenlermi var? Diye düşünüyorum. Yine Ayder’e girişte alınan ücretle ilgili Pazar Belediyesi’nde yapılan bayramlaşmaya vekillerimizden İstanbul Milletvekili hemşerimiz Osman Aşkın Bak ile birlikte katılan Nusret Bayraktar ise girişte bir ücret alınmasına karşı olmadıklarını ancak 30 TL’nin dünyanın hiçbir yerinde olmayacak kadar yüksek bir rakam olduğunu söyledi. Belediyenin aldığı para karşılığında hizmet de veremediğini söyleyen Bayraktar, bu rakamın sembolik bir seviyeye çekilmesi için gerekeni yapacaklarını ifade etti.
Bayraktar’ın bu açıklamasının ardından bu kez Çamlıhemşin Belediye Başkanı İdris Melek’ten cevap geldi. Melek uzun bir değerlendirme yaparak İddia edildiği gibi giriş ücretleri 30 lira değildir. Otomobil giriş ücreti 10 lira, minibüs giriş ücreti 30 lira, otobüs giriş ücreti 70 liradır. Diyerek; devamla diğer yerleşim yerlerinin daha da yüksek ücret aldıklarını açıklamasına ek olarak turizm merkezi Ayder’e girişlerde alınan para üzerinden yapılan tartışmaların bölgenin tek turizm merkezi olan Ayder’e zarar vermekte, kamuoyunda yanlış algılamalara yol açmakta olduğunu söyledi. Peki, yaz ayında yaşanan bu atışmalar Kış’ay’ında neden bitti? Belediye kapıdan almakta olduğu ücretten vaz geçti. Neden? Mademki belediye bu yerde ücret alarak bölgeye hizmet ediyorduysa kışın ücret alamayınca hizmeti bıraktı mı? Yoksa 3 ay Ayder’e gelenlerden “ne kaparsam kardır” mantığıyla mı hareket ediliyor. Böyleyse durum; Demek ki Ayder Kış için havlu atmış. Bu mevsimde gelenlerin, gidenlerin bölgeye hiçbir getirisi yoktur. Düşüncesine en üst makamdakiler demi inanmış durumdadır. Durum böyleyse bu yörenin en alt kesiminden en üst makamına kadar konunun önem ve ehemmiyeti anlatılmalıdır.
Ben ne Çamlıhemşinli, ne de Ayder’liyim. O bölgede dikili tek ağacım var oda doğaya katkı olsun diye dağcı kulüpleriyle yaptığım ziyarette gerçekleşmiştir. Onun dışında ne menkul ne de gayrimenkulüm yoktur. Buna rağmen bölgemize sahip çıkma adına yazılar kaleme alıyorum. Ben böyle yaparken, asıl sahip çıkması gerekenler ağız dalaşı yapıyor. Bölge için hazırlanan Mastır planları için alt yapı ve üst yapı için hala gözle görünür, basına yansıyan çalışmalara giremiyorlar. Ayder aslında ülkemizin diğer turizm merkezlerine göre çok daha önemli bir yerdir. Bunun böyle olması bu yörede ticari veya yerleşim olarak ikamet edenlerin sus pus kalmalarına zemin hazırlamamalıdır. Türkiye’nin kış turizm yapılan bölgeleri Uludağ, Kartalkaya ve Palandöken şu günlerde %80 doluluk oranıyla turizmden büyük pay sahibi olurken Karadeniz yerleşkesi olan Ayder’de durum ne merkezdedir? Bacasız sanayi olan turizm son yıllarda büyük gelişme göstermiştir. Bunun en büyük nedeni bu alanda yatırım, planlama ve reklam olmak üzere birçok çalışmalar yapılmıştır.
Cumhuriyetimizin 100.yılında 2023 yılında 50 milyon turist ve 50 milyar dolar gelir hedeflenmiştir. DOKA ve DOKAP gibi kuruluşların bölgeyi ayağa kaldıracak çalışmalara start vermesi ile daha da önem arz etmiştir. Bu rakamlardan bölgemiz ne kadar pay alacaktır. Ayder yaylası 19.04.1987’de bakanlar kurulu kararı ile Turizm Merkezi ilan edilmiştir.2000’li yılların başına kadar oteli bile olmayan Ayder yaylası ziyaretçilerine hizmet vermekte güçlük çekiyordu. Bugün 1200-1500 arası yatak kapasitesi vardır. Ve bu oran çok düşüktür. Bırakalım kışı özellikle yaz aylarında bu oran daha da düşmektedir.%25 doluluk oranına sahip Ayder yaylasının kış aylarında yatak kapasitesinin atıl duruma düşmemesi için (yılbaşı hariç) bu aya ait özel bir takım aktiviteler yapılması gerekmektedir.
Ayder bunun dışında yayla turizminin merkezi konumunda bulunup kış turizmi için özellikle termal turizmi de içinde barındırarak olağanüstü fırsatlar sunan bir konumdadır. Kışın kayak merkezi, heliksi ve teleferik hizmetleri hala kurulamamış ve bu hususta yörede ticari faaliyette bulunanlarında ciddi bir girişimi olmamıştır. Yazılı ve görsel medyaya hep olumsuz olanlar yansımış, bir türlü olumlu olanlar her nedense yapılmamıştır.
Ayder’de faaliyet gösteren derneğin başkanlığını yapan Ömer Altun yılbaşında otellerin dolu olduğunu açıkladı. Bu bölgemiz açısından son derece sevindirici bir durumdur. Bunca olumsuzluklara rağmen hala Ayder tercih ediliyorsa. İdarecilerin ellerini başına koyup güzelce bir nefis muhasebesi yapması gerektiğine inanıyorum.