Pazar’da Kuvay-ı Milliye Destanı sahnelendi
Pazar’da Kuvay-ı Milliye Destanı sahnelendi
Pazar’da Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve Pazar Müzikseverler Derneği’nin katkısıyla hazırlanan Nazım Hikmet'in “Kuvay-ı Milliye Destanı” adlı eseri oyun olarak sahnelendi.
Pazar Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Metin Atasaral, yaptığı açılış konuşmasında, “Kuvay-ı Milliye” demek “Atatürk” demektir diye başladığı sözlerini, şöyle sürdürdü:
“Kurtuluş Savaşı’nı 1919’da memleketin içinde bulunduğu ağır koşullar ve insanların yılgın, ümitsiz, çaresiz bir sefaletten nasıl kendilerini kurtarmaları ve özgürlükleri için nasıl olağanüstü bir güçle ayağa kalkmalarının destanı olan bu eserinde Nazım Hikmet, şiirselliğin yanında koyduğu tarihsel perspektif içinde anlattığı somut gerçekle Kurtuluş Savaşı Destanı’nın hem anlatanı hem savunanı durumundadır. Nazım Hikmet’in Türk insanının Kurtuluş Savaşı sırasında yaşadığı acıları ve gösterdiği özveriyi anlatan bu ünlü eserini sahnelemekten gurur duyuyoruz.”
Pazar Müzikseverler Derneği, müziklerini sahne içinde canlı olarak seslendirirken, eserin bazı bölümlerinin sanatçılar tarafından şarkı şeklinde söylenmesi büyük beğeni aldı. Gösteri davetliler tarafından ilgi ve gururla izlendi.
Destan şu dizelerle başlayıp sona ermektedir:
"Kuva-ı Milliye Destanı", Nazım Hikmet'in Kurtuluş Savaşı'nı bölümler halinde anlattığı destandır.
"Onlar ki toprakta karınca, suda balık, havada kuş kadar çokturlar; korkak, cesur, câhil, hakîm ve çocukturlar ve kahreden yaratan ki onlardır, destânımızda yalnız onların mâceraları vardır."
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.