Karal, Bekaroğlu Çay Konusunda Bilgisiz
Karal, Bekaroğlu Çay Konusunda Bilgisiz
Türkiye Büyük Millet Meclisinde Çay araştırma önergesi üzerine yapılan konuşmalarda AK Parti Rize milletvekili Hasan Karal, CHP İstanbul milletvekili Mehmet Bekaroğlu’nun çay ve Çaykur’la alakalı ne kadar bilgisiz olduğunu gözler önüne sererek verdiği cevaplarla adeta Bekaroğlu’nu köşeye sıkıştırdı.
Rize’deki yatırımlardan bihaber Bekaroğlu 2002 yılından buyana sadece 1 tane fabrikanın yapıldığını söylerken, Karal söz alarak Bekaroğlu’nun Rize’deki çay fabrikalarının isimlerini bile sayamayacağını söyledi.
Karal, 2002 yılında 6 bin 600 ton olan Çaykur’un günlük yaş çay işleme kapasitesinin 8 bin 750 tona çıkarıldığını ifade ederek, “Cami dağı fabrikasının kapasitesini 2 katına çıkardık. Veliköy çay fabrikasının kapasitesini 2 katına çıkardık. Ardeşen’e 400 ton kapasiteli yatırım yaptık. Hemşin’e organik çay fabrikası yaptık. Peki, arttırılan bu fabrikalar çay sektörüne ilave yatırım değil midir?” dedi.
Özelikle son yıllardaki yatırımlarla ve çalışmalarla birlikte organik çaya geçişin desteklendiğinden bihaber Bekaroğlu sözde, yapılmış çay kanunuyla birlikte organik çayın engellediğini ifade etti. Karal ise AK Parti döneminde organiğe geçisin başladığını ve Hemşin’de organik fabrikanın yapılarak üretime geçildiğini söyledi. Ayrıca yine Fındıklı Çamlıhemşin ve İkizdere’de organik fabrikaların yapılacağını belirtti. Bekaroğlu çaydan bihaber organiğin engellendiğini ifade ederken Karal ise tüm çay tarımının organik olmasını hedeflediklerini açıkladı.
Bekaroğlu çayın ihmal edildiğini çay üreticisin özel sektöre mahkum bırakıldığı suçlamasında bulunurken Karal, “Biz kapasite artırımı yaprak özel sektörü disiplinize etmeye çalışıyoruz. Kapasite artırımı yapıldığı takdirde özel sektörün disiplinize edildiğini bilmeyecek kadar bu konuyu bilmemezlik içerisinde olamazsın. Kapasite artarsa özel sektör daha çok çay alır ve çaya daha çok para verir. Bölgeden uzaksın, bölgenin gerçeklerini bilmiyorsun“ diye konuştu.
Yaşanan bu tartışmalar üzerine Bekaroğlu “Bu vekil şeyh camiinde imamken ben burada çayın sorunlarıyla uğraşıyordum.” Diyerek imamlık yapmasını küçük görmeye çalıştı.
Karal ise bu sözler üzerine , “Asla seni muhatap alacak değilim. Sen her defasında imamlara hakaret ediyorsun. Ben onurumla şerefimle imamlık yaptım. Sen 1999 da benim gibi imamların sayesine buraya geldin. Şimdi kalkıyorsun imamlarla dalga geçiyorsun” dedi.
Karal ‘ın Anlattığı Bu Rakamları Bekaroğlu Kabullenemedi
AK Parti Rize milletvekili Hasan Karal önceki gün Türkiye Büyük Millet Meclisinde Çay araştırma önergesi üzerine yapılan görüşmelerde söz alarak 2002 yılından bu yana Çaykur’a yapılan yatırım ve çaya verilen destekleri bir bir sıraladı.
Görüşülen çay araştırma önergesinde hararetli dakikalar yaşandı. Bekaroğlu’nun konuşması üzerine söz alan Karal 2002 den bu yana çaya verilen destek ve Çaykur’a yapılan yatırımları anlattı. Devletin resmi kayıtlarında bulunan rakamları okumasına rağmen bu yatırım ve desteklemeleri bir türlü kabullenemeyen Bekaroğlu Karal’ın verdiği bilgilerin yanıltıcı olduğunu iddia etti.
İşte Karal’ın çaya verilen destek ve Çaykur’a yapılan yatırımlarla ilgili konuşması; “
2003 yılında Çaykur’u teslim aldığımızda telefonları kapalıydı. Çalışanlarına maaş veremeyecek durumdaydı. Üreticiler yaş çay bedellerini almakta sıkıntı çekiyorlardı. Çay parası ödenecekse bir başbakanın veya bakanın gelerek ödeme takvimini açıklaması beklenirdi. Mayıs ayı çay parasının bir sonraki yıl ödendiği yıllar var. Çaykur genel müdürlüğünün altındaki sosyal tesislerinin yıllık maliyeti 300 milyarı aşıyordu.
-Çay paralarının ne zaman ödenecek konusunu Doğu Karadeniz’in gündeminden çıkardık.
-2002 yılında Çaykur’un sermayesi 225 trilyon iken bugün 1 bucuk katrilyona ulaşmıştır.
-Çaykur’un 2002 yılından önceki yatırımları 1 trilyon 642 bin lira iken 2015 yılında Çaykur 116 trilyonluk yatırım yapmıştır.
-2002 yaş çay alımı kontenjanlı iken adeta bir devrim ortaya koyarak randevulu sisteme geçmişiz.
-Çaylık alanlarımız 759 bin dekar iken bugün 826 bin dekara çıkarılmıştır.
-Ruhsatlandırılmayan çaylık alanlarının ruhsatlandırılması bakanlar kurulu tarafından kabul edilmiş ve şu anda ruhsatlandırılmayan çaylıklarımız ruhsatlandırılmaktadır.
-Yaş çay alımları 2002 yılında 552 bin ton iken 2015 yılında 680 bin tona ulaşmıştır.
- Ürün kotaları birinci sürgünde 335 kilo, ikinci sürgünde 305 kilo 3. Sürgünde 250 toplamda 890 kilo iken 2015 yılında birinci sürgünde 450 kilo, ikinci sürgünde 375 kilo 3. Sürgünde 350 kilo toplamda 1175 kiloya çıkarılmıştır. Kapasite artırımlarına oranla bu alımlarda artacaktır.
- Çayda destekleme olayı AK Parti hükümetiyle birlikte gündem gelmiştir. 13 yıldır bu parayı harfiyen ödüyoruz. Bu yıl içerisinde 159 trilyon lira destekleme parası ödedik.
- Yaş çay fiyatı 2002 yılında 32 kuruş iken 2015 yılında 1.58 TL’ye çıkarılmıştır.
-Organik yaş çay alımı konusunda 2002 yılında organik yaş çay tarımı yoktu. Ama 2015 yılında 7 bin 325 ton organik çay tarımı gerçekleştirilmiştir.
-2002 yılında olmayan organik çay tarımı 12 bin üreticiye mukabil 37 bin dekara ulaştırılmıştı. Bizim hedefimiz bölgenin tamamını organik tarıma geçirmektir.
- 2002 yılında organik çay tarımı desteği yokken 2015 yılında 23 trilyon destek verdik.
-Organik çay fark fiyatı 2002’de yokken biz bu sene 3.20 TL ilave fark para verdik.
- Budama tazminatlarına gelince sadece 31trilyon olan 2002’deki ödeme 118 trilyon liraya çıkarılmıştır.
- Yaş çay işleme kapasitesi 2002 yılında günlük 6 bin 600 ton iken 2015 yılında 8 bin 650 tona çıkarılmıştır.
-2002 yılında beyaz çay üretimi yokken 2015 yılında 207 kilo beyaz çay üretimi gerçekleştirdik.
-Organik siyah çay 2002 yılında yok iken 2015 yılında bin 328 ton organik siyah çay ürettik.
-Siyah çay üretimi 2002 yılında 94 bin 250 ton iken 2015 yılında 129 bin tonla rekor kırmıştır.
-Yeşil çay üretimi 2002 yılında yok iken 2015 yılında 129 ton yeşil çay ürettik.
-2002 yılında organik yeşil çay yok iken 2015 yılında 21 ton organik yeşil çay ürettik.
-Yıllık çay satışımız 2002 yılında 98 bin ton iken 2015 yılında 125 ton civarında gerçekleştirmiştir.
Şu ana İyidere’de dünyanın en büyük ve en modern çay paketleme fabrikasını yapıyoruz. Günlük bin ton işleme kapasiteli paketleme fabrikasını önümüzdeki yıl bitireceğiz. Toplam değeri 300 trilyondur.
Geçenlerde tarım bakanımızın katılımıyla 400 ton kapasiteli yaş çay fabrikasının temelini Pazar ilçemizde attık, inşaatı devam ediyor. Fındıklı İkizdere ve Çamlıhemşin ilçelerimizde de organik çay fabrikası yapma çalışmalarımız devam ediyor.
Bu arada muhalefet partilerimizin de destekleriyle hazırlayacağımız ki şu anda hazırlama aşmasında değil, çalışmaları devam ediyor. Çay kanunuyla alakalı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yaklaşık bir ay önce tarım bakanımızın da katılımıyla ve çay sektörünün ilgili tüm kuruluşlarının, tüm STK’ların, katılımıyla gerçekleştirilen çay kanunun taslağı çalışmalarını da belli bir aşamaya getirdikten sonra muhalefet partilerimizin bilgilerine sunacağız. Sağlığınız için Dünya da kimyasal madde kullanılmadan üretilen tek çay olan bizim çayımızı yani Türk çayını içiniz“ dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.