Pazar Ziraat Fakültesi’nde Belge Töreni Gerçekleştirildi
Pazar Ziraat Fakültesi’nde Belge Töreni Gerçekleştirildi
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Pazar Ziraat Fakültesi tarafından Tarımsal Eğitim ve Öğretimin 176. yıl dönümü dolayısıyla “Tarımsal Eğitimin 176. Yıl Dönümü ve ZİDEK Belge Töreni” gerçekleştirildi.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Pazar Ziraat Fakültesi tarafından Tarımsal Eğitim ve Öğretimin 176. yıl dönümü dolayısıyla “Tarımsal Eğitimin 176. Yıl Dönümü ve ZİDEK Belge Töreni” gerçekleştirildi.
Tören Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Akbulut’un açılış konuşmasıyla başladı.
Programda, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman da bir konuşma gerçekleştirdi.
Katılımcıları selamlayarak konuşmasına başlayan Rektör Karaman, yerleşik yaşamın temelinin tarım olduğunu belirterek, “ Tarım insanoğlunun yerleşik hayata geçtiği tarih kadar eskidir. Medeniyetimizin üzerine oturduğu temel olan tarımın önemi konusunda insanoğlu her geçen dönem daha da bilinçlenmiş, zaman içinde onu bilimsel bir alan olarak algılamaya başlamıştır. İçinden geçmekte olduğumuz Covid 19 salgını sürecinde tarımsal üretime, üretim kaynaklarına daha fazla önem verilmeye başlanmıştır. Yine iklim değişikliği ile birlikte de tarımın önemi artmıştır. Dolayısıyla tarım artık milli savunma sanayisi kadar stratejik bir konumdadır. Geleceği ön görerek bu çerçevede planlı hareket etmemiz gerekmektedir. Bunun da yolu tarımda teknolojiyi ve bilgiyi kullanmaktan geçmektedir.” dedi.
Rektör Karaman, Üniversitemizin Doğu Karadeniz Bölgesi’nin temel tarımsal ürünlerini öncelikli araştırma konusu olarak belirlediğini ifade ederek, “ Doğu Karadeniz Bölgemizdeki üreticilerimizin ve sektörün ihtiyaçlarına uygun olarak başta ihtisaslaşma konumuz çay olmak üzere, fındık, mandalina, kivi, üzümsü meyveler, tıbbi aromatik bitkiler, yerel meyve ve sebze türlerimiz ile süs bitkileri alanında birçok araştırma çalışmaları yanında üretim çalışmalarımız da devam etmektedir.” diye konuştu.
Üniversitenin 2018 yılında YÖK ve Cumhurbaşkanlığı tarafından birlikte yürütülen “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi” kapsamında seçildiğini ve ihtisaslaşma alanının “Çay” olarak belirlendiğini hatırlatan Rektör Karaman, “Bu süreçte ÇAYKUR, Tarım İl Müdürlüğü, Ziraat Odaları, Ticaret Borsası gibi sektörün paydaşlarıyla farklı çalışmalar yapmakta, ilimizin ve bölgemizin en önemli ticari ürünü olan çay konusuna katkı sunmaktayız. Çayın tarladan bardağa kadarki bütün süreçleriyle ilgili birçok proje yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Çay kanunu çalışması yaparak Tarım Bakanlığına teslim ettik. İlimizin ve bölgemizin en önemli tarım ürünü olan çayın geleceğini garanti altına almak için ÇAYKUR Genel Müdürlüğümüz ile birlikte çay bölgesinde yer alan 4 il ve 31 ilçeyi tarayarak çay gen havuzu oluşturduk. Gen havuzumuzda iki bin farklı genotip yer almaktadır. Dünyanın en büyük beşinci gen havuzu olmaktadır.” diyerek konuşmasını tamamladı.
Konuşmaların ardından, Ziraat Akreditasyon Eğitimi ve Sempozyum Katılım Belgeleri takdim töreni gerçekleştirildi.
Programa, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Pazar Kaymakamı Mustafa Akın, Pazar Belediye Başkanı Dr. Ahmet Basa, İlçe Emniyet Müdürü Mevlüt Demirdaş, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Mehmet Özbek, Çaykur Genel Müdür Yardımcısı Dr. Turgay Turna, Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Genç, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Akbulut, Pazar Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Adil Bakoğlu, Pazar Üniversite Geliştirme Derneği Başkanı Sadık Hür ve Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Uzun, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.