Rektör Karaman Pazar’da Çay Gen Havuzunda İncelemelerde Bulundu
Rektör Karaman Pazar’da Çay Gen Havuzunda İncelemelerde Bulundu
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Pazar Ziraat Fakültesi ve Pazar Meslek Yüksekokulunu ziyaret ederek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Ziraat Fakültesi ve Pazar Meslek Yüksekokulunu ziyaret ederek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Rektör Karaman, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Akbulut, Pazar Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Adil Bakoğlu ve Bölüm Başkanları ile bir araya gelerek fakülte ve yüksekokul çalışmalarıyla ilgili bilgi alarak istişarede bulundu.
Prof. Dr. Karaman, Ziraat Fakültesi bünyesinde kurulan Çay Gen Havuzunu gezerek yetkililerden bilgi aldı.
Üniversitenin yürütücü olduğu “Çay Bitkisinde Gen Havuzu Oluşturulması ve Ticari Çeşit Adaylarının Geliştirilmesi” isimli TÜBİTAK 1007 projesi kapsamında Üniversitemiz Ziraat Fakültesi bünyesinde oluşturulan ve 2054 çay genotipinin dikileceği Çay Gen Havuzuna, 2019 yılında seleksiyonu yapılan 760 çay genotipine ait 4300 adet çay fidanı dikildi. 2021 yılı sonbaharında 2020 yılında seleksiyonu yapılmış 1274 genotipin de dikimi ile Gen Havuzumuz tamamlanmış olacak.
Çayda kalite, çeşit ve verimliliğin artması amacıyla TÜBİTAK tarafından desteklenen, Üniversitemiz ve Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nün ortaklaşa yürüttüğü, ÇAYKUR'un da müşteri kurum olarak yer aldığı TÜBİTAK 1007 Projesi kapsamında kurulan Çay Gen Havuzundaki incelemeleri sırasında Rektör Karaman’a Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Akbulut, Dekan Yardımcıları ve Bölüm Başkanları ile diğer ilgililer eşlik etti.
İncelemelerinin ardından açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman, bölgenin olmazsa olmazı olan çayın sürdürülebilirliğini sağlamak amacı ile çay gen kaynaklarının korunarak nitelikli ve kaliteli çay üretmenin şart olduğunu vurgulayarak, proje ekibi tarafından üstün gayretlerle Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerine bağlı 31 ilçeden elde ettikleri 2 bin tane farklı çay genotipinin Üniversitemiz Ziraat Fakültesi bünyesindeki Çay Gen Havuzunda koruma altına alındığını söyledi.
Bu gen havuzunda bulunan çeşit adayları ile siyah çay, yeşil çay, beyaz çay ve oolong çay çeşitlerinin yanında yeni çeşitlerin de piyasaya sürüleceğini ve bölgedeki katma değeri artırmak istediklerini kaydeden Rektör Prof. Dr. Karaman, Türk çayının geleceğinin garanti altına alınacağını, çayı sadece kendi ülkemizde tüketen bir konumdan, ihraç eden bir ülke konumuna getirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Farklı genotiplerdeki fidanları toprakla buluşturan Rektör Karaman incelemelerinin ardından Çay Gen Havuzundan ayrıldı.
RTEÜ BASIN
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.