Pazar Fakülte istiyor
Pazar Fakülte istiyor
Pazar Üniversite Derneği Başkanı Abdullah Uzun, ilçede fakülte için altyapının hazır olduğunu belirterek, halkın fakülte beklentisin zirve yaptığını söyledi.
Pazar İlçesi Eğitim Üniversite Birimleri Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Abdullah Uzun Meslek Yüksekokulunun katılımcı yönetim anlayışı, araştırma ve uygulamayı öne çıkaran ve öğrenci odaklı eğitimi benimseyen genç-dinamik güçlü bir öğretim kadrosu ile Fakülte için hazır olduğunu söyledi.
Dernek Başkanı Uzun, Pazar’ın bir eğitim kenti olduğunu ifade ederek, “Komşu ilçelerde Lise yokken Pazar’da vardı. Ancak ne hazindir ki yüksekokul sahildeki ilçeler arasında en son Pazar’a kuruldu. Bu yönüyle bakıldığında eğitimde gelinen yerin yeterli olmadığını düşünüyorum. Geçmişte siyaset yapan arkadaşlarımız nedense Pazar’da yüksekokulu açamadılar. Biz geçmişe takılıp kalmayı düşünmüyoruz. Gelecekte neler yapacağımızın hesabı içindeyiz. Konuya el attıktan sonra, kısa zamanda derneğimizi kurup yüksekokulu Pazar’a kazandırdık. Bu bölgede altyapı çalışmalarımızı hızla tamamladık. Şimdi sıra fakülteye gelmiştir. Fakülteyi de hep beraber el ele verip Pazar’a kazandırmak için gereken neyse onu yapacağız.” dedi.
Pazar Meslek Yüksekokulu’nun kurulduğu 2008 yılından bugüne önemli aşamalar kat ettiğini anlatan Başkan Abdullah Uzun, “Okulumuzun Bitkisel ve Hayvansal Üretim bölümünde; tıbbı ve aromatik bitkiler, arıcılık, organik tarım, Park Bahçe Bitkileri Bölümü’nde; peyzaj ve süs bitkileri, Yönetim Organizasyon Bölümünde; kooperatifçilik dallarında eğitim ve öğretim verilmektedir. Okulumuzda 10 akademik öğretim görevlisi bulunmaktadır. Bu görevlilerimiz uluslararası dergilerdeki yayınları ile kendilerini ispat etmişlerdir. Okulumuz Kirazlık Mahallesi Katori mevkiinde 11 bin metrekaresi okul yerleşkesi, 20 bin metrekaresi araştırma ve uygulama bahçesi olmak üzere 31 bin metrekarelik yerleşim alanına sahiptir. Böyle bir alan bırakın ilçelerimizi, Rize ilimizde bile yoktur. Eğitim ve öğretim faaliyetlerinin sürdürüldüğü ana bina 2 bin metrekare, çok amaçlı kapalı salon 700 metrekare ve yemekhane bin 200 metrekarelik alanda kuruludur. Okulumuzda toprak analiz laboratuarı, bitki analiz laboratuarı, pomoloji laboratuarı ve moleküler genetik ve suni tohumlama laboratuarları vardır.20 bin metrekare araştırma ve uygulama bahçesi, 500 metrekare sulama, ısıtma, nem kontrol sistemleriyle beraber tam otomasyonlu sera mevcuttur. Okulumuz eğitim faaliyetlerinde sadece okul bünyesindeki öğrencilerle sınırlı kalmayıp yöre insanının da eğitilmesi için çalışmalarını sürdürmektedir. Öğretim elemanlarımızca köy ziyaretleri yapılıp toprak, yetiştiricilik, tarım, organik tarım hakkında bilgiler verilmesinin yanı sıra üreticilerin sorunları da tespit edilip çözüm yolları aranmaktadır. 2009–2010 Eğitim öğretim döneminde Rize İŞKUR ve Rize Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ortaklığında ‘Süs Bitkisi Yetiştiricilik Kursu’ vermiş olup, kurs sonunda 20 kursiyere sertifika takdim edilmiştir. 2010-2011 eğitim öğretim döneminde Kadın istihdamının desteklenmesi hibe programı kapsamında ‘Köyden Nakitbahis kente göç eden kadınlara mesleki eğitim verilmesi’ AB Proje başlığında Tıbbı ve Aromatik Bitki yetiştiriciliği kursu başlamış olup bu kapsamda okul yerleşkesi içinde 60 kursiyere eğitim verilmektedir.” şeklinde konuştu.
Bunların dışında okulda; öğrencilerin rahatı, sportif ve kültürel faaliyetleri için tüm imkânların mevcut olduğunu anlatan Uzun, “Okulumuz bu duruma kolay gelmedi. Özellikle kuruluş aşamasında şu an Rize Milletvekili adayı olan Hasan Karal ile Rize Milletvekilleri Ali Bayramoğlu ve Lütfü Çırakoğlu’nun büyük katkıları oldu. Rize Üniversitesi eski rektörümüz Prof. Dr. Turan Okumuşoğlu’un, yüksekokulun kuruluşu aşamasında bölümlerin açılması ve yapmış olduğu çalışmalar unutulacak gibi değildir. Basın yayın yoluyla yaptığımız tanıtımların dışında, eski Kaymakamımız Yalçın Sezgin ile birlikte Ankara’ya Pazarlılar Derneği’ne, İstanbul’a Borsa’ya gittik; destek için çalmadık kapı bırakmadık. Yurt yapımında eski kaymakamımız yanında yeni Kaymakamımız Ümit Hüseyin Güney’in çok büyük katkıları oldu. Maddi bakımdan da derneğimize yapmış olduğu katkı oldukça büyüktür. Devlet Bakanımız ve Rize Milletvekili adayımız Hayati Yazıcı’nın yurt için para tahsis etmesi, meslek odalarımızdan Ziraat Odası’nın katkıları çok önemlidir. Pazar Belediyesi önceki dönem başkanımız Hikmet Hatırnaz, yeni Başkanımız Ahmet Basa’nın her ne zaman kapılarını çaldıksa bizi boş geri çevirmediler. Sivil toplum kuruluşları, kurumlar, özellikle Veysel Atacan, Ankara ve İstanbul’daki işadamlarımızın büyük destekleri oldu. Bunca çalışmalar belki bir iki satırda anlatılmaya çalışılıyor. Lakin çok sıkıntılar çektik. Az zamanda çok iş yaptık. Okul Müdürümüz Yrd. Doç. Turan Yüksek’in ve ekibinin gayretleri bize şevk getirdi. Öğretim üyesi yanında çizmelerini giyip tarlada işçi gibi çalışmaları bizi daha da sorumlu hale getirdi. Ben köşe yazılarımda Pazar’ın milletvekili adayı çıkarması anlamında yazılar yazdım. Sonuçta Başbakanımız, tercihini mevcut adaylarımızdan yana kullandı. Bu yönüyle Pazar halkı biraz sitemkâr durumdadır. Ben dernek başkanı olarak tüm alt yapısını hazırlamış olduğumuz yüksekokulumuzun fakülteye dönüştürülmesi müjdesini sayın vekil adaylarımızdan bekliyorum. Kendilerini yüksekokulumuzu yerinde görmek için davet ediyorum. Bu isteğimin ne denli doğru olduğunu bizzat görmelerini talep ediyorum. Pazar’daki sivil toplum kuruluşlarının değerli başkanlarını bu konu hakkında ellerinden geleni yapmaları için çalışmaya başlamalarını ve tek ağızdan konunun seslendirilmesini özellikle bekliyorum.” ifadelerini kullandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.