Rize'de Domuz Gribi Can Aldı
Rize'de Domuz Gribi Can Aldı
Rize Valiliği "Son zamanlarda ülkemiz genelinde olduğu gibi ilimizde de grip vakalarında artış yaşandığı tespit edilmiştir. Bir kişi hayatını kaybetmiştir" açıklaması yaptı.
açıklamada şu ifadelere yer verildi:
" Şuana kadar kronik hastalıkları olup, ağır zatürre teşhisi konulan ve aynı zamanda da domuz gribi (H1N1) tanısı da alan bir hastamız ne yazık ki hayatını kaybetmiştir. Bir hastamızın tedavisi devam etmektedir. Domuz gribi tanısı olan diğer iki hastamız ise tamamen iyileşip taburcu olmuşlardır.
Ülkemiz genelinde ve ilimizde son zamanlarda domuz gribinin (H1N1) yanı sıra (H3N2) denen ikinci bir grip tipi daha sık gözükmektedir. Bu gribin genel belirtilerinin ani başlaması ve ağır bir tablo ile seyretmesi nedeniyle insanlarımız haklı olarak endişelenmiş ve hastanelerimize akın etmiştir.
Diğer griplerde hafif boğaz ağrısı olurken, bu grip tipinde daha ziyade boğazda geniş yerleşimli veya burun boşluklarının arka kısımlarında yanma ve kazınma hissiyle kendini göstermekte ve bu boğaz ağrısı birkaç gün sürebilmektedir.
Yüksek ateş, ani yaygın kas ve kemik ağrıları, aşırı yorgunluk, titreme, baş ağrısı, öksürük gibi diğer grip bulguları bu grip tipinde daha çabuk ortaya çıkmaktadır. Ama genel duruma bakıldığında H3N2 virüsü için risk grupları dışında hayatı tehdit etmeyen ancak insanı bezdiren ve uğraştıran bir virüs olduğu söylenebilir.
İster domuz gribi(H1N1) olsun, ister (H3N2) gribi olsun ya da diğer grip virüsleri olsun özellikle yaşlılar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar, müzmin akciğer, karaciğer, kalp yetersizliği bulunan hastalar, diyabet hastaları ve çocuklarda ağır seyrederler. Özellikle bu grip insanların daha dikkatli olmaları, daha dikkatli korunmaları gerekmektedir.
Gripten korunmak için en önemli tedbir elleri bol sabunlu suyla 15-20 saniye kadar sıkça yıkamaktır. Özellikle dışardan eve gelindiğinde ellerin hemen yıkanması çok önemlidir. Yine gripli kimselerin mümkün mertebe toplu yaşam alanlarından uzak durması, grip geçiren çocukların okula gönderilmemesi gerekmektedir. Bol sıvı alınmalı, vücut direncini arttıran yeşil çay başta olmak üzere doğal yoğurt, sarımsak, sebze ve meyveler tüketilmelidir.
Genellikle gribal durumu olanlar bir veya iki haftalık sürede tamamen iyileşirler. Ancak özellikle 65 yaş üzeri kişilerde, yine bahsettiğimiz kronik hastalığı olanlarda, bağışıklık sistemi bozuk veya yetersiz çocuklarda tıbbi desteğe mutlaka başvurulmalıdır.
Aynı şekilde mevsimsel grip aşısının alerjisi olmayan kimseler için en geç kış başlangıcı olan kasım ve aralık ayına kadar yapılması koruyucu olduğu da unutulmamalıdır."
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.