ÇAYKUR'da organik çay üretme çalışmaları
ÇAYKUR'da organik çay üretme çalışmaları
ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, ''Ana projemiz olan organik çaya yönelik çalışmalar sürüyor. Tüm çaylık alanlarda organik üretim yapılması için çalışmaları sürdürüyoruz'' dedi.
Bakım ve revizyon çalışmalarını sürdürdükleri fabrikalarında bazı teknolojik değişiklikler yaptıklarını anlatan Sütlüoğlu, ''Üretimi daha verimli kılacak, rahatlatacak bazı çalışmalar yapıyoruz. Kapasite artışına yönelik çalışmalarımız var. Şu anda tüm fabrikalarımızda günde 6 bin 600 ton yaş çay işliyoruz. Günlük kapasitemizde 700 ton civarında artış yapmayı planlıyoruz. Bununla ilgili müracaatlarımızı ilgili bakanlıklara ilettik. Bugünlerde programın açıklanmasını bekliyoruz. Fabrikalar bünyesinde yapabileceğimiz kapasite artışını de yapmaya devam ediyoruz. Bir bölümünü bu yıl ilk sürgünün başına yetiştireceğiz. Diğer bölümünü de sürgün esnasına yetiştirmeye çalışacağız'' diye konuştu.
Güneysu Çay Fabrikasını, Ulucami Çay Fabrikası bünyesine taşıdıklarını, bu alanı ise okul yapılmak üzere Milli Eğitim Bakanlığına devrettiklerini anlatan Sütlüoğlu, ''Paketleme ve Taşlıdere çay fabrikalarının tıp fakültesine devri için de gerekli yazışmaları yaptık. Bunların izinlerini bekliyoruz. Paketleme fabrikasını İyidere ilçesine taşıyacağız. Bununla ilgili çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. Burada çok modern bir paketleme fabrikası kuracağız. Son teknoloji ile dünyanın en büyük paketleme fabrikalarından birisi olacak. Ana projemiz olan organik çaya yönelik çalışmalar sürüyor. Tüm çaylık alanlarda organik üretim yapılması için çalışmaları sürdürüyoruz'' şeklinde konuştu.
-''Kaliteye daha fazla önem verilecek''-
İmdat Sütlüoğlu, kalitenin tarlada başladığını, bu nedenle üreticilerin kaliteli hasat yapmasının son derece önemli olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
''Yaprak kaliteli olmazsa, kalitesiz yapraktan kaliteli ürün üretilmez. Kalitesiz ürün ile de piyasada kalıcı olmak mümkün olmaz. Bu nedenle mutlaka müstahsilin kaliteli çay vermesi gerekiyor. Bunun için bir adım attık. 13 yıldır bez açılmadan çay alınıyordu. Güzel bir alışkanlık unutulmuştu. Eskiden üreticiye 'kötü çay ver' desen de vermezdi. Ama bu alışkanlık son yıllarda değişti. Geçen yıl genel müdürlük bünyesinde ekipler oluşturarak alım yerlerine gönderdik. Kaliteye önem verilmesi konusuna önem verdik. Henüz yüzde 100 sonuca ulaşamadık ama önemli bir adım attık. Bundan sonra buna daha çok dikkat edeceğiz. Vatandaşlarımızdan kaliteli çay toplamalarını, evsafa uygun hale getirip vermelerini istiyorum. Bizim fabrikalarımız çay fabrikası, kereste fabrikası değil. Biz yılda 25 bin ton çöp çay üretiyoruz. Bu da 130 bin ton civarında çay eder. Bu kadar miktarda çay diye 'odun' veriliyor. Bu gelir, helal bir gelir değil. Bize odun değil, çay vermeleri lazım.
Kalitesiz ürün, pazarda alıcı bulmaz. Çayın satılamaması, müstahsili boğar. Çünkü zincirin en zayıf halkası müstahsildir. Çay satılmazsa, depolar çay dolu olursa üreticiden çay alınmaz. O zaman çay üreticinin elinde kalır. Çayın bölgede kalmaya devam etmesi tamamen kaliteye bağlıdır. Vatandaş çayını seçmeye başladı. Önümüzdeki sezon daha dikkatli olacağız.''
-''Beyaz Masa Projesi'nde sona yaklaşıldı''-
Kurumda üretici, tüketici ve tüm vatandaşların sorunlarını anlatabileceği Beyaz Masa Projesi'nde sona yaklaştıklarını anlatan Sütlüoğlu, ''İleri teknoloji içeren bir sistem kuruyoruz. Vatandaşın rahatlıkla ulaşabileceği ve mutlaka geri dönülecek bir sistem kuruluyor. En üst düzeydeki bir çalışandan en alt birimdekine kadar, hatta genel müdür olarak benim bile yanlışım varsa ortaya çıkacak. Geniş kapsamlı bir çalışma yapılıyor'' diye konuştu.
Genel Müdür Sütlüoğlu, çay sektörü eylem planı Betticket çerçevesinde doku kültürü laboratuvara kurma çalışmalarının sürdüğünü, böylece verimli türlerin fidanlarının hızlı bir şekilde üretilerek vatandaşa vermeyi düşündüklerini, özellikle yaşlanan, verimden düşen çay bahçelerinin yenilenmesini hedeflendiğini kaydetti.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.