Sözleşmeliler kadroya alındı

Başbakan Erdoğan, Adana mitinginde konuya değindi. Şu anda Türkiye genelinde 205 bin 894 sözleşmeli personelin bulunduğunu ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:
"Bunlar 4-B kadrosunda. Şu anda öğretmen, hemşire-ebe, sağlık sağlık memuru, saglık teknikeri, büro personeli, mühendist-mimar, Kuran Kursu öğreticisi, imam hatip, infaz ve koruma memuru, zabıt katibi, destek personeli, diş tabibi, veteriner, kadostro teknisyeni ve diğer ünvanlar olmak üzere 205 bin 894 sözleşmeli personeli, 4-B kadrosundan 4-A kadrosuna geçirmiş bulunuyoruz. Şu anda Resmi Gazetede yayınlandı. Yürürlüğe girdi. Hayırlı olsun, bu iş bitti. Biz söz verirsek yaparız. Biz kuru sıkı atmıyoruz. Bizim sırtımızda yumurta küfesi var. Onlarda böyle bir şey yok. Bizde sorumluluk var. Onlarda böyle bir şey yok."

ARINÇ DA MÜJDEYİ TWİTTER'DAN VERDİ
Bu arada, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da müjdeyi Twitter'dan verdi. Arınç, Twitter sayfasından yaptığı açıklamada, ''4-B statüsünde sözleşmeli olarak çalışan arkadaşlara müjde'' ifadesini kullandı.
Tüm çalışanların ailelerine hayırlı olması dileğinde bulunan Arınç, ''4-B'li arkadaşların kadroya alınması ile ilgili KHK, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi'' dedi.

DÜZENLEME NE GETİRİYOR
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4'üncü maddesinin (B) fıkrası ile 4924 sayılı Kanun uyarınca sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışanların memur kadrolarına atanması amacıyla Devlet Memurları Kanununda değişiklik yapılması, 2 Haziran'da Bakanlar Kurulunca kararlaştırıldı.
Buna göre Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren Devlet Memurları Kanunu'na eklenen geçici maddeyle, ''Kamu kurum ve kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatı ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda, ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışanlarla yükseköğretim kurumlarının araştırma-geliştirme projelerinde proje süreleriyle sınırlı olarak çalışanlar hariç olmak üzere, 4'üncü maddenin (B) fıkrası ve 10 Temmuz 2003 tarihli ve 4924 sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun uyarınca vizelenmiş veya ihdas edilmiş sözleşmeli personel pozisyonlarında bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte çalışmakta olan ve 48'inci maddede belirtilen genel şartları taşıyanlardan otuz gün içinde yazılı olarak başvuranlar, pozisyonlarının vizeli olduğu teşkilat ve birimde, bulunduğu pozisyon unvanıyla aynı unvanlı 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerde yer alan memur kadrolarına, bulunduğu pozisyon unvanıyla aynı unvanlı memur kadrosu olmaması halinde, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerde yer alan kadro unvanlarıyla sınırlı olmak ve sözleşmeli personel pozisyonlarına ilişkin vize cetvellerindeki nitelikler dikkate alınmak suretiyle Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca müştereken belirlenen memur kadrolarına, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Celtabet altmış gün içinde kurumlarınca atanacaklar''.

AYRILANLARA DÖNÜŞ YOLU
4'üncü maddenin (B) fıkrası ve 4924 sayılı Kanun uyarınca çalışmaktayken bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce askerlik, doğum, milletvekili ve mahalli idareler genel ve ara seçimleri ile ücretsiz izin nedenleriyle görevlerinden ayrılanlardan ilgili mevzuatına göre yeniden hizmete alınma şartlarını kaybetmemiş olanlar hakkında da bu madde hükümleri uygulanacak. Bunlar için birinci fıkrada belirtilen süreler yeniden hizmete alındıkları tarihten itibaren başlayacak.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce 4'üncü maddenin (B) fıkrası ve 4924 sayılı Kanun uyarınca çalışmaktayken 24 Kasım 2004 tarihli ve 5258 sayılı Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun hükümlerine göre aile hekimliği uygulamasında görev alanlar hakkında görevlerinden ayrılmalarına gerek kalmaksızın bu madde hükümleri uygulanacak.
Bu madde hükümlerine göre, memur kadrolarına atananların, 4'üncü maddenin (B) fıkrası ve 4924 sayılı Kanun uyarınca sözleşmeli personel pozisyonlarında geçirdikleri hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilecek. Bunlar, atandıkları kadronun mali ve sosyal haklarına göreve başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren hak kazanacak ve önceki pozisyonlarında aldıkları mali ve sosyal haklar hakkında herhangi bir mahsuplaşma yapılmayacak.

İŞ SONU TAZMİNATI ÖDENMEYECEK
Bu madde kapsamında memur kadrolarına atananlara iş sonu tazminatı ödenmeyecek. Bu personelin önceden iş sonu tazminatı ödenmiş süreleri hariç iş sonu tazminatına esas olan toplam hizmet süreleri, 8 Haziran 1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu uyarınca ödenecek emekli ikramiyesine esas toplam hizmet süresinin hesabında dikkate alınacak.
Bu madde kapsamında sözleşmeli personelin atanacağı memur kadroları, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerde yer alan sınıf, unvan ve derecelerine uygun olmak şartıyla başka bir işleme gerek kalmaksızın atama işleminin yapıldığı tarih itibarıyla ihdas edilerek kurumların 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerinin ilgili bölümlerine eklenmiş ve memur kadrolarına atananların pozisyonları başka bir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılacak. İhdas edilen kadrolar ile iptal edilen pozisyonlar, unvanı, sınıfı, adedi, derecesi, teşkilatı ve birimi belirtilmek suretiyle birinci fıkrada belirtilen altmış günlük sürenin bitiminden itibaren iki ay içinde Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığına bildirilecek.
Bu maddenin uygulamasında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı yetkili olacak.