Lipton’dan sürdürülebilir çay tarımı projesi

Yapılan toplantıda çay ekimine uygun toprakların yapısının analiz edilerek doğru gübreleme yapılmasını, çevreye zararın en aza indirilmesini konuları görüşüldü ve çay bahçesinde uygulamalı bilinçlendirme çalışmaları yapıldı.

Pazar Lipton Çay Fabrikası Müdürü Muammer Işıklıgil, Ardeşen Elmalık mahallesi çayalım evinde üreticilere slayt gösteri eşliğinde bilgilendirme sunumu yaptı.

LİPTON, TÜRK ÇAYININ GELECEĞİ İÇİN YOLA ÇIKTI!
Her gün daha iyi bir gelecek yaratmak için çalışan Unilever’in, en büyük gıda markalarından Lipton, Türk çay tarımı ve geleceği için önemli bir adım atıyor. Dünya genelinde, 2015 yılına kadar poşet çaylarda kullandığı çayların tamamını sürdürülebilir kaynaklardan sağlamayı taahhüt eden Lipton, Türkiye’de de harekete geçiyor ve 100 yıllık ekonomik ömrünün yaklaşık 70 yılını doldurmuş olan Türk çayının gelecek kuşaklara kalması amacıyla, dünyadaki uzmanlığını Karadeniz Bölgesi’ndeki çay üreticilerinin tutkusuyla birleştirerek ‘Sürdürülebilir Çay Tarımı’ projesini başlatıyor. 

Lipton, global sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda Türkiye’de de, özel sektörün lider ve uzman markası olarak, çay tarımının daha etkin ve verimli bir şekilde devam ettirilmesi ve çayın gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla yola çıktı. Lipton, Türkiye’de 2015’e kadar fabrikalarında üretilen tüm çayların ve 2018’e kadar ise kullandığı çayların tamamını sürdürülebilir kaynaklardan sağlamayı taahhüt etti.

LİPTON SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VİZYONU
Bu proje için vizyonunu, sürdürülebilirliğin çay üretiminin ayrılmaz bir parçası olması ve çay üreticilerinin sürdürülebilirlik hakkında bilinçlenmesi olarak ortaya koyan Lipton; bu vizyon doğrultusunda bölgede sosyal, ekonomik ve çevresel boyutta bir çok proje ve uygulamayı hayata geçirmeyi hedefliyor.

15 BİNİ AŞKIN ÇAY ÜRETİCİSİNE BİREBİR EĞİTİM
Lipton proje kapsamında, 15.000’den fazla çay üreticisini çay ekimi ve hasadı konusunda bilinçlendirerek, tarım uygulamalarını geliştirmeyi ve ekolojik dengeyi koruyacak uygulamaları yaygınlaştırmayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda, 2014 sonuna kadar 550 Unilever çalışanı eğitici eğitimlerine tabi tutularak proje temsilciliğini üstlenecek. Çay üreticileri eğitimleri kapsamında proje temsilcileri 2014 sonuna kadar 15 bini aşkın çiftçiye birebir eğitim verecek. Teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirilecek 2000’i aşkın eğitimde, katılımcılar erozyon kontrolü, atık yönetimi, iş güvenliği, kayıt tutma, doğal hayatı koruma, gübreleme ve budama gibi çeşitli konularda doğru çay tarımı yöntemleriyle ilgili bilinçlendirilecek ve bilgilendirilecek.

LİPTON, BÖLGE ZİRAAT ODALARI İLE İŞBİRLİĞİ YAPARAK TOPRAK ANALİZİ LABORATUVARI KURUYOR.
Türk çay tarımındaki en önemli eksiklerden biri olan, doğru gübre kullanımı konusuna eğitimlerinde geniş yer verecek olan Lipton, aynı zamanda bölge Ziraat Odaları ile işbirliği yaparak toprak analizi laboratuvarı kuracak. Bu laboratuvar sayesinde, bölgenin en geniş kapsamlı toprak yapı haritası çıkarılacak. Toprak analizi sayesinde, doğru gübre miktarı ve çeşidi ile ilgili yönlendirme alacak olan çay üreticilerinin bu çalışma sayesinde cebine yaklaşık 3 milyon TL kalması hedefleniyor.

LİPTON, KARADENİZ’DE ÇAY TOPLAYAN KADINLARA SAĞLIK HİZMETİ SUNACAK.
Lipton, Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi’nin üç temel prensibinden biri olan sosyal boyut kapsamında, yöre halkının ve özellikle çay tarlalarında çalışan kadınların en büyük sağlık sıkıntısı olan bel, omur ve eklem ağrılarına yönelik bir sağlık projesini de hayata geçirecek. Proje kapsamında Karadeniz’de yaşayan yaklaşık 5.000 kadına sağlık hizmeti götürülmesi hedefleniyor.

LİPTON, KARADENİZ’DEKİ ÇAY TARIMININ GELECEĞİNİ SERTİFİKAYLA KORUMA ALTINA ALIYOR.
Lipton uygulayacağı eğitim programının yanı sıra bölge halkının ve çiftçilerin hayatlarını olumlu yönde etkileyecek sosyal, ekonomik ve çevresel boyutta projeler geliştirmeyi hedefliyor. Bu sayede Lipton, bölgede yaşayan 60 bin kadar insanın ürünlerini, gelirlerini ve geçim kaynaklarını iyileştirecek, daha fazla kaynak tüketmeden çevreyi koruyacak ve 5000 bin yıllık tarihe sahip çay bitkisinin daha nice yıllar topraklarımızda yetişebilmesi için bu toprakları verimli kılacak. Lipton yaptığı tüm çalışmaların, uluslararası bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olan Rainforest Alliance (Yağmur Ormanları Birliği) tarafından denetlenip, sertifikalandırılmasını hedefliyor. Böylece, Karadeniz’deki çay tarımının geleceğini sertifikayla koruma altına alarak binlerce ailenin geçim kaynağı olan çayın gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlıyor.

LİPTON, MİLYONLARCA ÇAY SEVERE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK SÖZÜ VERİYOR… 
Lipton’un Sürdürebilir Çay Tarımı Projesi’ni tanıtmak üzere Rize’de düzenlenen basın toplantısına katılan Unilever İçecekler ve Yeni Projeler Pazarlama Direktörü Leyal Eskin Yılmaz dünyanın sürdürülebilir geleceği için hiç durmadan kafa yoran Unilever’in sosyal, ekonomik ve çevresel olmak üzere sürdürülebilirliğin tüm aşamalarını kapsayan Unilever Sürdürülebilir Yaşam Planı kapsamında hayata geçirdiği Lipton Restbet Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi ile ilgili bilgi paylaştı. Leyal Eskin Yılmaz projeyle ilgili şunları söyledi; “Türkiye’de 2018 yılına kadar tüm çay tedariğimizi sürdürülebilir kaynaklardan elde etmeyi amaçlıyoruz. Ülkemizde çay bitkisinin geleceği ve bu lezzetin gelecek kuşaklara taşınması anlamında Lipton Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi’nin çok önemli bir adım olduğuna inanıyoruz.” 

Projenin hedeflerine değinen Yılmaz; “Türk çayının geleceği için yola çıktık. Dünya çay üretiminde beşinci, tüketim anlamında ise dördüncü en büyük çay pazarı olan ülkemizde, Karadeniz Bölgesi’nde 15 bini aşkın çay üreticisinin mahsulünü satın alıyoruz. Üç fabrikamızda 550’den fazla kişiye istihdam sağlıyor ve Karadeniz’de yaklaşık 60 bin kişinin hayatına dokunuyoruz. ‘Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi’ ile bu katma değeri çok daha yukarılara taşımayı ve ülkemizde 200 bin kişinin geçim kaynağı olan çay tarımının geleceğini garanti altına almayı hedefliyoruz” dedi. 

Türkiye’nin ilk Sürdürülebilir Çayını Rize’de üretmekten gurur duyuyoruz
‘Türkiye’nin ilk Sürdürülebilir Çayı’nı Rize’de üretmekten ve Rainforest Alliance (Yağmur Ormanları Birliği) sertifikalı ilk çay üretimini gerçekleştirecek olmaktan gurur duyduklarını belirten Yılmaz proje kapsamında 15.000’den fazla çiftçiye birebir eğitim vererek, Türk çayının dünyaca tanınan bağımsız bir organizasyon tarafından sertifikalanmasını sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

“Öte yandan proje kapsamında bölgedeki toprağı daha iyi tanımak ve doğru gübre uygulamasını yaygınlaştırmak amacıyla bölgedeki Ziraat Odaları ile işbirliği yaparak ‘Toprak Analizi Laboratuvarı’ kuracağız. Bu sayede bölgede şimdiye kadar yapılmış en geniş kapsamlı toprak yapı haritasını çıkaracak ve doğru gübre kullanımı konusunda vereceğimiz eğitimlerle çiftçinin cebine yaklaşık 3 milyon TL bırakmış olacağız” diyen Yılmaz bu yoldaki kararlılıklarının en büyük kanıtının ise Lipton çay paketleri içerisinde yer alan sürdürülebilirlik taahhüdü olduğunu söyledi.

Yılmaz ayrıca “Bu taahhütle binlerce tüketicimize sürdürülebilirlik sözü vermiş oluyor, onları projemizin en önemli takipçileri yapıyoruz. Bu proje ile sektöre öncülük etmeyi hedefliyoruz. Çalışmalarımızın sektörde örnek olmasını ve tüm çay üreticilerinin bu konuda harekete geçmesini umut ediyoruz” dedi.

Rakamlarla Lipton:
Dünyada 150’den fazla ülkede tüketicileriyle buluşan
2 milyar €’nun üzerinde satış rakamına sahip
En yakın rakibinin 3 katı pazar payına sahip lider çay markası
Rakamlarla Lipton Türkiye:
25 yıldır Türk çay pazarına yatırım
Rize’de siyah çay üretimi yapan 3 fabrikaya 15 bini aşkın çay üreticisinden çay alımı 
Karadeniz Bölgesi’nde toplam 329 çay alım evi
2011 Mayıs ayı itibariyle yaklaşık 550 kişiye doğrudan istihdam
60 bin kişiye dolaylı istihdam/katma değer
Lipton’un büyümesine en çok katkı sağlayan ülke (2010 verilerine göre)
%17’lik pazar payı ile özel sektörün lider markası
1.5 milyar TL’ye yaklaşan toplam çay pazarının %17 ile 2. büyük markası
Bardak poşet çay pazarının %50 pay ile lider markası
Demlik poşet çay pazarının %55 pay ile lider markası