İl Başkanı Alim Rize Basınının Sorularını Cevapladı
Rize basınıyla bir ara geldiği toplantıda gazetecilerin sorularını cevaplayan İl Başkanı İshak Alim; Ovit tüneli, İkizdere taş ocağında çıkan olaylar, çay kanunu, salarha tüneli, lojistik merkezin Rize’ye kazanımları ve ÇAYKUR’un çay alımı ile ilgili acıkmalarda bulundu.
İl Başkanı Alim Ovit Tünelinin önemine değinerek, “Ovit tüneli bizim için çok önemli. Sadece İspir’e gidip gelmek için yapılmadı. Devamında Dallıkavak ve Kırık tünelleri de var. Onlarda da çalışmalar yapılıyor. Biz Ulaştırma bakanımızla oturduğumuzda sadece Ovit tünelini konuşmuyoruz. Dallıkavak ve Kırık tünellerini de konuşuyoruz. Sadece Ovit tüneline odaklanmıyoruz, onlarında bitmesini arzu ediyoruz. Çünkü Dallıkavak ve Kırık tüneli olmadan, İkizdere Ovit arasında ki bağlantı tamamlanmadan Ovit tünelinin bir anlamı yok. Ovit tüneli ve bağlantı yollarının tamamlanmasıyla çok ciddi ticari bağlantılar olacak. Organize sanayi bölgesi ki 2. Etap çalışmaları yapılıyor. Lojistik merkez bunlarla birlikte çok ciddi bir ticari bağlantı olacak. Orta Asya’ya kadar ulaşabilecek bir güzergahtır. Bu güzergâhın tamamının tamamlanması gerekiyor. Bunla alakalı bizlerin takibi sıkı bir şekilde devam ediyor.” dedi.
“Haziran Sonu Temmuzun İlk Haftaları Gibi Çalışmalar Tamamlanacak”
İl Başkanı Alim Salarha tünelinin haziran sonu temmuz ayının başı gibi tamamlanacağını belirterek, “Yakinen takip ettiğimiz bir projedir. İlk tüp açıldığında da şunu söylemiştik Haziran Temmuz gibi ikinci tüpte açılacak ve tamamen hizmete sokulacak. Şu anda da çalışmalar çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Haziran sonu Temmuzun ilk haftaları gibi büyük bir ihtimalle çalışmalar tamamlanacak.” İfadelerini kullandı.
“En başta yanlış bilgi ile sahaya çıkıldı”
İkizdere’deki taş ocağında çıkan olaylarla ilgili değerlendirmelerde bulunan İl Başkanı Alim, “Bölgede en başta yanlış bilgi ile sahaya çıkıldı. Bilgilendirme geç oldu. Bu geç bilgilendirmeyle beraber mesnetsiz şekilde açıklamalar yapıldı. Kaynağı belli olmadan araştırmadan. 97 hektar alan denildi. Böyle bir şey yok. Yılda 30 milyon taş alınacağı denildi. Ama orda toplamda alınacak taş 16 milyon. 75 yıl kullanılacağı söylendi bakanımız 2 yıl taş alıp ocağı kapatacaklarını söyledi. Orda bir yeşillendirme olacağını söyledik. İmkânsız deniyor. Toprak tekrardan oraya serilip yeşillendirilecek. Orası bahsedildiği şekilde tahrip edilmeyecek.” dedi
“Bu tablo olayı net bir şekilde ortaya koyuyor zaten”
Güneydoğuda pkk’nın yaktığı ormanlara ses çıkarmayan Hdp milletvekillerinin İkizdere’ye gelmesini eleştiren İl Başkanı Alim, “Kalkıp Hdp milletvekili geliyor oraya. Pkk ormanları yaktı neden oralar gidip ormanların yakılmasına karşı çıkıp ses çıkarmadılar? AK Parti İktidarları döneminde yapılan çevre yatırımlarının hangisini bunlar yaptı? İktidarımız döneminde orman varlığını artırmada dünyada 6. Avrupa’da ise 1. Sıradayız. Çevreciyiz diyenler daha bir tane fidan dikmemiştir. Hakkari barosundan geliyor avukatlar önce Kalkandere Ceza evinde teröristleri ziyaret ediyorlar. Ondan sonra İkizdere’ye gidiyor. Bu tablo olayı net bir şekilde ortaya koyuyor zaten.” Diye konuştu.
“Ticaretin odak noktası haline gelecektir”
Lojistik limanın Rize için önemine değinen İl Başkanı Alim, “ Karadeniz artık bir ticaret gölü haline geliyor. Bizim de buradan payımızı almamız gerekiyor. Bunun için çok önemli bir yatırımdır. Bakanımız kendisi açıkladı. Karadeniz ticaret gölü haline gelirken İyidere lojistik merkez burada çok önemli görev üstlenecek. Türkiye’de İyidere lojistik merkezle birlikte 25 tane lojistik merkez olacak. 24’ünde yanılmıyorsam tren yolu var. Bu demektir ki buraya da bu zaten gelecek. Tren yolu da geldiği zaman ticaretin odak noktası haline gelecektir. Dolayısıyla ilimizin ekonomisine nasıl bir katma değer katacağını hayal edebiliyoruz.” İfadelerini kullandı
“Bakanlık da kendi düzenlemelerini yaptıktan sonra paylaşılıp tarafların fikri alınacak.
Üniversite tarafında hazırlanan ve bakanlığa gönderilen çay kanunu teklifinin kamuoyuna neden açıklanmadığını cevaplayan İl başkanı Alim, “Üzerinde çalışılan kanun teklifi 38 sayfalık bir kanun teklifi. Öyle göstermelik bir çalışma değil. Piyasayı düzenleyecek üreticiyi satıcıyı memnun edecek bir kanun teklifi yapmaya çalışıyoruz. Şu anda üniversitemiz bunun ön hazırlığını yaptı ve şu anda bakanlıkta, bakanlık da kendi düzenlemelerini yaptıktan sonra elbette ki paylaşılacak. Buradaki tarafların fikri alınacak, konuyla alakalı görüşler düşünceler alınacak. Buradaki amaç üreticinin ve tarafların memnuniyeti değil mi?” dedi
“Zamana yayarsak özle sektör bunu ucuza alamaz”
İl Başkanı Alim, üreticilerin çayını toplanırken acele etmemesini rica ederek, “ “Vatandaşımıza şu telkinde bulunulmuyor. Panik yapmayalım. Sakin olalım Çaykur zaten alacağı çayın alım garantisini veriyor. Çaykur 600 kilo kota açıkladı. Ve bunu alacağının garantisini veriyor. Yaşı ileri olanlar bilirler mayıs çayı başladığı zaman çayın son yerine geldiğimizde ilk topladığımız yer gelirdi. ÇAYKUR’un günlük işleme kapasitesi 9 bin 500 tonlar da ama Çaykur 11 bin tonları zorluyor. Eğer iktidar veya İshak Alim’e bir zarar vereceksek bunu çay üzerinden yapmayalım. Çay hepimizin.
Seyyar provokatörler çay dada iş başındaydı. Çayı eleştirenler çaya tekme atan kimdir? Çay cüzdanı var mıdır? Hangi alım yerindedir? Rizeli midir? Bunu görmemiz lazım. Bunu çözmek istiyorsak zamana yayalım zamana yayarsak özle sektör bunu ucuza alamaz. Şunu da unutmayalım çaya en fazla hizmeti yapan ve çayı bu hale getiren AK Parti İktidarlarıdır. Ordu ve Giresun fındık bahçelerini söküp çay bahçesi yapıyor.” Diye konuştu.