Rize'de İnanılmaz Bir Operasyon Daha!

Rize’de asfalt yaparken elini makinanın kayışına kaptıran evli, 3 çocuk babası Paşa Oral’ın sol kolu omuz seviyesinden tamamen koparak makinada kaldı, olayın şoku ile kanlar içerisinde kalan Paşa, kopan kolunu sağlam eli ile makinadan çıkarmayı başardıktan sonra yere yığıldı. Kopan koluyla beraber etraftaki insanların yardımı ile Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesine ulaştırılan hasta, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı Op.Dr.Süleyman Taş tarafından acil ameliyata alındı. 10 saatlik bir operasyonun ardından başarılı bir şekilde kolu yerine diken Dr.Taş, ‘’Hastanın kolu sünme tarzında kopmuştu, makinaların kayışına kaptırma sonucu bu tarz kopmalar görürüz. Bu kopma tarzı, hastanın hayatta kalması için bir şans olurken, kolun yerine dikilmesini ise imkansızlaştırmaktadır. Damarlar sündüğü için hasta kan kaybından ölmekten kurtulur, ama kopan kolu yerine dikmek artık bir o kadar zordur. Vücudun başka yerinden damar yaması almayı hatta bazen kopan uzvu direk vücudun başka yerine dikerek 2-3 hafta kadar oradan beslenmesini isteyebiliriz. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen hastanın kolunun yerine başarılı bir şekilde dikilmesi sağlandı. Operasyon sonrası 1 hafta yoğun bakımda, 1 ay serviste takip edilen hastanın fizik tedavi süreci başladı. Şuan ameliyatın üzerinden 2 ay geçti, hastamız kolunu kullanmaya başladı’’ dedi.

ZAMAN KAYBINA TAHAMMÜL YOK

Hastanın kolunun kopmasından 4 saat sonra operasyona alındığını ve 1 saat içerisinde kolun kanlanmasının sağladığını açıklayan Dr.Taş, ‘’Uzuv kopmalarında zaman kaybına tahammülümüz yok, bu denli yüksek seviyeden olan kopmalarda süre 4-6 saattir, bu sürenin aşımında kopan kolda hücre ölümü başlar.’’ Omuz seviyesinden tamamen kopan kolu, ilk önce titanyum plaklar ile kemiklerini birleştirdiğini ifade eden Dr.Taş, sonrasında kolun kopan bütün damarları, sinirlerini, kaslarını mikrocerrahi ile onardığını belirtti.

TEK BAŞINA MİKROCERRAHİ MERKEZİ OLDU

Normalde, bu tür major ameliyatların Hacettepe, Çapa gibi köklü üniversitelerde Plastik Cerrahi, Kalp Damar Cerrahisi ve Ortopedi kliniklerinin katılımıyla kurulan mikrocerrahi ekipleri ile gerçekleştirilmektedir. Bu operasyonları, fedakarlık göstererek tek başına gerçekleştiren Dr.Taş, 2 yıla yakın görev yaptığı Rize Eğitim Araştırma Hastanesinde ileri mikrocerrahi deneyimi gerektiren, 10 u aşkın parmak kopması, 1 ayak kopması, 1 kol kopması, 5 serbest doku nakli ve sayısız sayıda sinir, damar, tendon, kas hasarı olan el ve ayak tamiri operasyonu gerçekleştirdiğini belirtti. Bu tarz yaralanmaları önlemek için halkın bilinçlendirilmesi, yaralanma sonrası zaman kaybetmeden mikrocerrahi yapılan bir hastaneye nakil edilmesini ve kopan parçanın ıslak bir beze sarılarak bir poşete konulduktan sonra bu poşeti buzlu su içeren başka bir poşetin içerisinde saklanması gerektiğini vurguladı. Geçen yılda ayağını çay kesme motoruna kaptırması sonucu sol ayağı kopan hastanın ayağını başarılı bir şekilde yerine diken Dr.Taş, o hastanın da şuan tamamen sağlığına kavuşmuş bir şekilde hayatına devam ettiğini ve rahatlıkla yürüyüp koşabildiğini anlattı.

HASTA ÇOK MUTLU

Kolu omuz seviyesinden tamamen kopan Paşa Oral, ‘’Kolum koptuğunda herşeyin benim için bittiğini düşündüm. Hayatta kalmam bile mucize dedim ama Allah, Dr.Süleyman Bey’den razı olsun, o olmasaydı şuan kolumun olmasını bırakın hayatta bile olmayabilirdim. Bu ameliyatın yapılabildiği en yakın yer olan Ankara’ya bile transferim saatler sürerdi ve o zaman kolumun tutma şansı hiç kalmazdı. Doktorum, benim için sabaha kadar uğraştı, ameliyat sonrasında da hiç yalnız bırakmadı, tekrar teşekkür ediyorum, ona hep duacıyım.’’