CHP Genel Başkan Yardımcısı Matkap Rize'de



Matkap, 53 Gazeteciler Derneği'nde düzenlediği basın toplantısında, Karadeniz Bölgesi'nde altı ili gezdiklerini, yarın Artvin programı ile gezinin tamamlanacağını belirtti.

Karadeniz gezisinin amacının görevi gereği sivil toplum örgütleri ile görüşmek, örgütlerle görüş alışverişinde bulunarak gelecek dönemdeki yerel seçimlere hazırlanmak olduğunu ifade eden Matkap, ''Ancak Türkiye'nin yakıcı gündemi ile ilgili sorularla karşılaşıyoruz. Herkes bu konuyu merak ediyor. İllerin ekonomik konular ile ilgili beklentiler var'' diye konuştu.

Matkap, toplumsal barış süreci konusunun gündemde olduğunu, CHP'nin bu konudaki tavrının çok net olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:
''Biz toplumsal barışın bir an önce gerçekleşmesinden yana bir partiyiz. Bu konuda duruşumuz bütün kamuoyu tarafından biliniyor. Bu konuda alın teri döken, raporlar hazırlayan bir partiyiz. Bu konu ile ilgili eylem yapan, bedel ödeyen bir partiyiz. CHP için Türkiye'nin ekonomik ve sosyal gelişmişliği önemli ama CHP en çok Türkiye'nin birlik, beraberlik ve bütünlüğünü düşünen bir parti. Çünkü siyasetçilerin en temel görevlerinden biri, 90 yıldır sürdürmekte olduğumuz birlik, beraberlik ve bütünlüğümüzün devamı. CHP'nin bu konuda ciddi duyarlılıkları söz konusu. CHP zaman zaman görüş, zaman zaman rapor açıkladı. CHP toplumsal barışın sağlanması konusunda temel olarak demokrasi eksiğinin giderilmesini önemsiyor. Eğer Türkiye'de demokrasi eksiğimiz giderilir, demokrasimiz derinleşirse, ayrıca çoğulculuk anlayışımız içselleştirilirse, güçlendirilirse bu sorunun aşılacağına inanıyoruz.''

Adımlar atılırken Türkiye Cumhuriyeti'nin temel değerlerinin zarar görmesine izin vermeyeceklerini dile getiren Matkap, ''Ulus devlet niteliğimizden, milliyetçilik anlayışımızdan herhangi bir ödün vermeyiz. Var olan idari yapılanmamıza ilişkin bazı değerlendirmeler, değişiklik önerileri var. İleride bizi parçalanmaya götürecek kimi öneriler var, eyalet veya benzeri öneriler. CHP kesinlikle bu önerilerin de yanında durmayacaktır. Bunlar ani gelişiyor. Orta Doğu coğrafyasının değişmesine dönük planların, programların bir parçası gibi görünüyor bu durumlar. CHP, gerek bizim sınırlarla, gerek komşu ülkelerimizin sınırlarıyla oynanmasına asla izin vermez'' dedi.

Anayasa Komisyonu çalışmalarına her partinin gerekli hassasiyeti gösterdiğini, bu konuda CHP'nin kırmızı çizgileri olduğunu belirten Matkap, ''Anayasa düzenlemelerinde mevcut Anayasa'daki ilk 4 madde kırmızı çizgisidir. İlk 4 maddeye dokunulmayacaktır. Bir diğer kırmızı çizgimiz, Anayasa'da, başlangıç kısmında Atatürk'ün kurucu ve önder rolü yazılı, buna dokundurtmayız. Bir farklı kavram, Türk milleti kavramına da dokundurtmayız. CHP'nin, gündemin bu önemli iki konusundaki duruşu çok net, bellidir'' diye konuştu.

-Çözüm sürecinde Akil İnsanlar Heyeti-

Matkap, bir gazetecinin, çözüm süreci kapsamında oluşturulan Akil İnsanlar Heyeti'ne ilişkin görüşlerini sorması üzerine, şunları söyledi:
''Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu kurulması önerisi gelmiş. Çok anlamsız, Türkiye Büyük Millet Meclisi iç tüzüğünü zorlayan bir öneri. Araştırma komisyonları, herhangi bir sorunu araştırmak üzere kurulur, alınması gereken tedbirler konusunda çalışır. Var olan sorunla ilgili teşhis yapılır. Teşhis konduktan sonra alınması gereken tedbirleri hazırlar. Hükümet teşhisi koymuş, tedbirleri almış, yol alıyor. Bu neye benzer? By-pass ameliyatı olduktan sonra, kalp ameliyatı olduktan sonra anjiyo yapmayı önermeye benzer. Bu nedenle iki partinin buna üye vermemesi kadar doğal bir şey yok.''

Toplantıya, CHP milletvekilleri Volkan Canalioğu, Melda Onur, İhsan Kalkavan, Uğur Bayraktutan ve Selahattin Karaahmetoğlu da katıldı.