Yıllara Meydan Okuyan Pazarlı Sporcu
Akranları çoktan aktif sporu bırakmışken, o hala parke salonlarda "sevdalım" dediği hentbol topunun peşinden koşturuyor. 43 yaşında tam 483 kez A Milli Takım forması giydi. Milli maçlar ve Avrupa kupaları sayesinde dünyada gezmediği ülke kalmadı. 22 yıllık aktif hentbol yaşamında 9 ayrı takımda görev yapıp, 12 lig şampiyonluğu yaşadı. Gün geldi Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in elinden ödül aldı, gün geldi yıllar önce mücadele ettiği meslektaşının oğlu ile rakip oldu.
Kısacası, Türk hentbolunun yakın tarihinin hemen her sayfasında onun imzasına rastlamak mümkün. Cengiz Hatırnaz, Gürçeşme semtinde başlayan bir başarı öyküsünün kahraman ve işte onun ağzından kendi hikayesi:
VAROŞ ÇOCUĞU
"1970 Rize doğumluyum; ama İzmir'de Gürçeşme'de büyüdüm. Tam bir varoş çocuğuyum. Üç kardeşiz. Hepimiz, babamız gibi öğretmeniz. Biri İngilizce, diğeri matematik öğretmeni. Ama en zoru benimkisi. Çünkü 4 yıllık BESYO'yu devamsızlık nedeniyle okuldan atıla atıla, 11 yılda ancak bitirebildim. Babamızı, ben 9 yaşındayken kaybettik. Onun bana bıraktığı en büyük miras olan hentbolla hayata tutundum. Öyle bir tutundum ki, aradan tam 22 yıl geçti, bırakamadım. Türkiye'de aklınıza hangi takım gelirse hemen hepsinde oynadım. Altınordu, Altay, Manisa Vestel, Eskişehir ETİ, Halk Bankası, Çankaya Belediyespor, Ankara ASKİ, Beşiktaş ve şimdi de İzmir Büyükşehir Belediyespor. Tam 12 şampiyonluk yaşadım. Diğer kupaların sayısını bile hatırlamıyorum. En son İzmir Büyükşehir Belediyespor formasıyla 2007-2008'de, 38 yaşındayken şampiyonluk kupası kaldırdım. Bir kupa daha kaldıracak gücü de kendimde buluyorum."
REKOR ONDA: 483 KEZ MİLLİ OLDU
Türkiye'de milli formayı en fazla giyen sporcu unvanını da elinde bulunduran Cengiz Hatırnaz, voleybolda Kenan Bengü (261), basketbolda Efe Aydan (259), futbolda Rüştü Reçber'in (120) en fazla milli formayı giyen sporcular olduğunu hatırlatarak, 483 kez taşıdığı ay-yıldızlı formayla haklı bir gurur yaşadığını dile getiriyor.
43 yaşında olmasına rağmen, hala hentbola devam edebilecek güce sahip olduğunu ifade eden tecrübeli oyuncu, "Eskiden 30 yaşına geldiğimde hentbolu bırakacağımı düşünürdüm. 30'du 35 oldu derken, 40'ı geride bıraktım ve işte halen oynuyorum. İnsan yeter ki, istesin. Gençlere önerim şudur; çok çalışın, hentbolu sevin, ayaklarınız hep yere bassın, sakın şımarmayın. Hayat nankördür, durduğunda düşersin. Ben hiç durmadım. Çalıştım, çalıştım, çalıştım ve bugün işte bu noktadayım ve halen de herkesten fazla çalışıyorum" diye konuştu.
UNUTULMAZ ANILAR
Türk hentobülünün istikrar abidesi Cengiz Hatırnaz, 22 yıl boyunca unutamayacağı anılar biriktirdiğini de belirterek şöyle devam etti:
"Örneğin, 1988 yılında Irak'a gittiğimde Saddam Hüseyin'in elinden ödül almıştım. Yıllar önce de İsveç Milli Takımı'nın pivotu Per Carlen'le karşı karşıya oynamıştık. Adam, İsveç'in en iyi pivotuydu. Sonra araya uzun yıllar girdi ve bir gün Türkiye-İsveç milli maçında bir baktım karşımda yine bir Carlen var. Sordum soruşturdum, Per Carlen'in oğluymuş. Bir sporcu için bundan güzel hatıra olabilir mi?"
Genç oyunculara kendilerini ön plana çıkarma çabasından çok, sahada verilen taktiği uygulama ve takımın bir parçası olma uyarısında bulunan Cengiz Hatırnaz, son dönem hentbolculardan Baran Nalbantoğlu, Durmuş Mutlu ve Refik Tuyan'ın tarzlarını beğendiğini, özellikle 19 yaşındaki Baran'ı, fiziği, kondisyonu ve gençliğiyle gelecek vaad eden bir oyuncu olarak gördüğünü sözlerine ekledi.