Anzer balı satımında öncelik hastaların

Muhittin Sandıkçı
Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, yaptığı açıklamada, Anzer Yaylası'nda bu yıl bal üretiminin yapıldığı mayıs-ağustos döneminde havaların kapalı, sisli, yağışlı ve soğuk geçmesi sonucu rekoltenin beklenin çok altında kaldığını söyledi.

Geçen yıl, son yılların en büyük rekoltesini elde ettiklerini, bin 700 kilogram baldan bin 200 kilogramının tahlil sonucu tescillendiğini vurgulayan Çatır, ''Bu yıl bal üretiminde geçen yılın iki katından fazla düşüş oldu. Ürettiğimiz 700 kilogram Anzer balını tahlil için Hacettepe Üniversitesi Kimya Fakültesi'ne gönderdik. Bunun 400 kilogramının sonuçları geldi. Ancak 220 kilogramı kriterlere uygun bulunup tescillendi. Bu bal,yarım kiloluk ya da 250 gramlık kavanozlara konularak mühürlendi. Kalan 300 kilogramın ne kadarı kriterlere uygun olur tahmin edemiyoruz'' şeklinde konuştu.



Çatır, herkese bal veremedikleri için tüketicilerden anlayış beklediklerini söyleyerek, şöyle konuştu:
''Geçmiş yıllarda listemizde yer alan hastalara bal temininde öncelik tanıyoruz. Rekolte düşük olduğu için öncelikle hastalara yarım kilogram bal vereceğiz, diğer talepleri ise 250 gram bal ile karşılayacağız. Taleplerde ısrarcı olunmamasını istiyoruz. Allah'a çok şükür 250 gram bal alabilecekler biz de 'bal verdik' diyebileceğiz. Bunu bulabilenlerden ricamız fazlasını aramasınlar. Talebe cevap verebilme imkanımız yok. Yarım kilogramlık şişeler sadece hastalar için. Gönül isterdi ki herkese istediği kadar bal verebilelim.''

Bal isteyen bazı kişilerin kendilerine baskı yaptığını anlatan Çatır, ''Arkadaşlar bizi arayıp zorluyorlar, bir, iki kilogram bal almak istiyorlar. Biz de onlara diyoruz ki 'bir hastanın balını almak istiyorsan al. 'Elimizde 100 kilogram da Anzer poleni var. Zaten 250 gram Anzer balı ile 100 gram Anzer poleni 1 kilogram Anzer balına eşdeğer nitelikte. 250 gram bal alanlara 100 gram da polen almalarını tavsiye ediyoruz. Bu yıl balı polenle karıştırarak tüketsinler. 800-900 kilogram talep var. Parası olan yazılıyor. 3-5 kilogram şeklinde talepler var. Bu taleplere cevap vermek imkansız''



-Sahte Anzer balına dikkat-

Şükrü Çatır, piyasada Anzer balı adı altında bal satıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
''Bu yıl rekoltenin düşük olması nedeniyle Anzer balı adı altında satılan bal oranın daha da artacağını tahmin ediyoruz. Bu konuda vatandaşlarımız duyarlı olsun, kooperatifimiz dışında kesinlikle bal satışımız söz konusu değildir. Şubemiz yoktur.

Anzer ballarının kapaklarında mühürlü kemer mevcut. Kemerinin makinesini sahtesi üretilmesin diye özel olarak yaptırdık. Bunu başka yerde bulabilme imkanı yok. Biz tahlilden geçmeyen balları satmıyoruz. Bunun da satışını yapmaya çalışanların olduğunu duyuyoruz. Üreticilerimiz bal tahlilinin sadece kurumlar tarafından yapıldığını bilsinler. Şahıslar tek başına tahlil yaptıramaz.''

-Her derde deva-

Ancer balı, 50'ye yakını endemik olmak üzere yaklaşık 500 çeşit çiçek türünün bulunduğu İkizdere ilçesinin Anzer yaylasında (Ballıköy), 3000 ile 3500 rakım arasında 100'den fazla arıcı tarafından yaklaşık 3 bin 500 kovanda üretiliyor.

Çiçek florasının çok değişken olması ve hava şartları yüzünden her yıl farklı miktarda üretilen Anzer balının solunum, akciğer, kalp damar hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiği öne sürülüyor.

Çok sayıda kişinin satın almak istediği Anzer balının kilogramı bu yıl 640 liradan, arı sütü ile polenin kilogramı ise 820 liradan satılıyor.