Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Rize`de kutlandı

Gündoğdu İskelesindeki "Dursun Kaptan" adlı gemide gerçekleştirilen törende, Vali Yardımcısı Mehmet Özer, Belediye Başkan Yardımcısı Sultan Yılmaz ve Liman Başkanı Seyfettin Ceylan tarafından denize, deniz şehitleri anısına çelenk bırakıldı.

Ceylan, burada yaptığı konuşmada, Denizcilik ve Kabotaj Bayramını çeşitli etkinliklerle kutladıklarını söyledi.

Önemli bir istihdam kaynağı olan Gemi İnşa ve Tersanecilikte 2002 yılında 37 olan tersane sayısının yatırımlarla birlikte 126`ya çıktığını ve yabancı ülkelerden gemi siparişleri alınmaya başlandığını ifade eden Ceylan, "Gemi filomuz yüzde 34`lük bir büyüme kaydetmiş ve özellikle çoklu ve kapıdan kapıya taşıma olarak adlandırılan konteynır taşımacılığında limanlarımızda yeni hatlar oluşturulmuş,ayrıca kruvaziyer turizmde de önemli gelişmeler sağlanmıştır" dedi.



Ceylan, uluslararası deniz trafiğine açık liman tesisi sayısının 200`ü geçtiğini belirterek, "Limancılık faaliyetlerinden doğan katma değer vergisine muafiyet getirilmiş ve kabotaj hattında çalışan ticaret gemilerimiz ile balıkçı gemilerimizin yakıtlarından alınan Özel tüketim vergisi indirilmiştir. Bu kapsamda ilimiz balıkçılarına her yıl 3 milyon 700 bin lira ÖTV teşviği sağlanmaktadır. Dış ticaretimizin yüzde 90`ının deniz yoluyla yapıldığı deniz taşımacılığında kaydedilen tüm bu gelişmelere karşın dünya deniz ticaretinden ülke olarak aldığımız pay yüzde 1 civarındadır. Deniz ticaretinden aldığımız payı arttırmak ve sürdürülebilir bir deniz ticareti sağlamak için denizlerimizi temiz tutmamız ve daha çok çalışmamız gerekmektedir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından kano yarışması gerçekleştirildi. Tören, okullar arasında yapılan resim, kompozisyon ve kano yarışmalarında dereceye giren öğrenci ve sporculara ödüllerinin verilmesinin ardından sona erdi.Rize`de, Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 88. yıl dönümü törenlerle kutlandı.