AFAD Başkanı Vali Sezer Rize’de İncelemelerde Bulundu
AFAD Başkanı Vali Sezer Rize programı kapsamında ilk olarak "Heyelanlarda Erken Uyarı Sistemi Eğitimi" programına Vali Yardımcısı Sedat Sezik ile birlikte katıldı. İyidere ilçesinde düzenlenen eğitim programında “Heyelan Erken Uyarı Sistemi” fizibilite çalışmasının sonuçları ilgili kurumlarla paylaşıldı.
AFAD Başkanı Vali Yunus Sezer açılış konuşmasında iklim değişikliği kaynaklı olarak afetlerin şiddeti ve sıklığındaki artışına vurgu yaptı. AFAD Başkanı Vali Sezer buna bağlı olarak risk azaltma çalışmalarının önemine değinerek, “Kurulacak heyelan erken uyarı sistemleriyle heyelanlarda meydana gelen zararın azaltılacak ve can kayıplarının önüne geçilebilecektir. Türkiye’nin en çok yağış alan ve afet yaşana yerlerinden olan Rize ili için hazırlanan fizibilite çalışmasının en kısa süre içerisinde uygulanabilmesi çok önemlidir” dedi.
AFAD Başkanı Vali Sezer, geçen sene yaşanan sellerin ardından alınan önlemlere değinerek, “AFAD’ın cep telefonlarına gönderdiği uyarı mesajları ve yerel ses sistemleri ile yapılan sesli anonslar sayesinde Batı Karadeniz ve Marmara’da kurumlarımız ve vatandaşlarımız mümkün olduğu ölçüde tedbirlerini alarak ve olası kayıpları önlenmiştir” dedi.
5 gün sürecek olan eğitim programında, akademisyenler; Prof. Dr. Yusuf Serengil, Yard. Doç. Dr. Samuele Segoni ve Prof. Dr. Hakan Ersoy’un sunumlar gerçekleştirecektir.
AFAD Başkanı Vali Yunus Sezer ve beraberindeki heyet toplantının ardından Yağlıtaş Mahallesinde TOKİ afet konutlarını inceledi. Yapımı tamamlanan konutların kısa sürede hak sahiplerine teslim edileceğini belirten AFAD Başkanı Vali Sezer, daha sonra Salarha Beldesinde yapımı devam eden afat konutlarında incelemelerde bulunarak örnek daireyi gezdi.
TOKİ konutlarındaki incelmelerin ardından Rize AFAD İl Müdürlüğünde AFAD Başkanı Vali Yunus Sezer Başkanlığında Vali Vekili Gülhani Ozan Sarı’nın da katılımı ile “Rize İl Afet Risk Azaltma Planı İzleme ve Değerlendirme Koordinasyon Kurulu" toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıda Rize’nin genel afet değerlendirmesi yapılarak, eylemlerden sorumlu kurum ve kuruluşlar tarafından sorumlu oldukları eylemler hakkında bilgi sunuldu. Ardından İzleme ve Değerlendirme Kurulunun görüş ve önerileri çerçevesinde Rize’de yapılacak Risk Azaltma/Önleme çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.
Kamu kurum ve kuruluşlar tarafından "İl Afet Risk Azaltma Planı" (İRAP) kapsamında yapılan çalışmaların anlatıldığı toplantıda konuşan AFAD Başkanı Vali Sezer, “Rize ilimiz İRAP çalışmalarına örnek olacak güzel bir performansı ortaya koyuyor.
Ülke ve kurum olarak artık bir afet meydana geldiği zaman bununla mücadele etmek ve bütün enerjimizi buna harcamak yerine, afet olamadan riski nasıl azaltabiliriz ve nasıl çözümler yapabiliriz sorusuna odaklanmış durumdayız. Bunun en somut örneği de İRAP yani İl Risk Azaltma Planlarıdır. Türkiye’de afet stratejisi afet öncesi, afet sırasında ve afet sonrasında olmak üzere 3 bölüme ayrılmış durumda. Fakat baktığımızda bugüne kadar operasyonel anlamda sadece afetlere müdahale planımız vardı. Afet öncesiyle ilgili bir planımız yoktu. 2019 yılında başlayan İl Risk Azaltma Planı afet anlamında ülkemiz için milat sayılabilecek bir dönüm noktasıdır” dedi.
Toplantıda konuşan Rize Vali Vekili Gülhani Ozan Sarı, Afet farkındalığının artırılması, afetlere hazırlıklı hale gelinmesi ve afet yaşanmadan önce bir takım önlemlerin alınmasının bir tercih değil zorunluluk olduğunu belirterek, “Nitekim kamu olarak bizlerde olası afetler öncesinde yapılması gereken planları ve eylemleri il risk azaltma planları kapsamına değerlendirip bunun üzerinde çalışıyoruz. İl risk azaltma planları afetin olası etkilerini tespit etmeye çalışan ve afetler yaşanmadan önce alınması gereken tedbirleri ve gerçekleştirilmesi gerek eylemleri hayata koyan son derece dinamik önemlerdir. Özellikle ilimiz özelinde en üst düzeydeki kamu yöneticileri tarafından içselleştirilmesi ve önemsenmesi çok önemlidir. Kendi içerisinde onlarca farklı afete göre planlanmış bu planların tüm kurumlarımız tarafında içselleştirilmesi afetlerde başarılı olabilmemizin en önemli koşuludur. Kolektif ve bütüncül bir anlayışla afetleri ele almamızdır. Bu noktada her bir kurumumuzun bu konuya ciddiyetle yaklaşması önemlidir.
AFAD teşkilatımız son yıllarda teknolojik dönüşümünü tamamladı. Beşerî sermayesini her geçen gün güçlendiriyor. Alt yapısıyla modern dünyaya ayak uyduran dinamik bir kurum haline geldi ama afetle mücadele tek bir kuruma bırakılamaz. Bu notada hepimize görevler düşüyor” dedi.
Toplantı sonrasında Vali Vekili Gülhani Ozan Sarı ile Rize Belediyesini ziyaret eden AFAD Başkanı Vali Yunus Sezer Belediye Başkanı Rahmi Metin’den çalışmaları hakkında bilgiler aldı. Ardından Rize Belediyesine ait bitki üretim sera alanını gezerek, incelemelerde bulundular.